NFT

Jacques Tange bereidt zich voor op kunst van de toekomst

Het borrelt en bruist in de kunstwereld, nu non-fungible tokens (NFT’s) voortvarend hun intrede doen. Non … wát? Een NFT is een virtueel eigendomscertificaat, gebaseerd op blockchaintechnologie. Een schilderij bijvoorbeeld kan als NFT worden verkocht, waarmee je als koper eigenaar bent van een digitaal product. Nog niet duidelijk? Beeldend kunstenaar Jacques Tange weet er alles van en speelt knap in op de nieuwste buzz.

De afkorting NFT staat voor non-fungible token: een niet-vervangbare reeks geheime en unieke cijfers of karakters. Deze cryptografische code bestaat uit onder andere een digitaal bestand zoals een filmpje, liedje … of een kunstwerk. Een NFT koop je met cryptogeld, in dit geval ethereum. Je koopt daarmee dus geen print, maar een stukje unieke code in de blockchain (een techniek waarmee computers samen een digitaal grootboek bijhouden). In deze unieke code is vastgelegd wie de eigenaar van de NFT kunstwerk is.

Interessante investering

Maar waarom zou je een NFT kopen, bijvoorbeeld van een werk van Jacques Tange? Om te beginnen, ben je daarmee economisch eigenaar van het virtuele kunstwerk. (Digitale) kunstenaars koppelen een NFT aan hun werk om zo de echtheid en oplage aan te tonen. Een NFT is uniek en niet te vervalsen of te kopiëren. Zo heeft de koper van het kunstwerk altijd een uniek garantiebewijs dat het kunstwerk echt is, wat de waarde ervan is op het moment van aankoop én in welke oplage het kunstwerk is verschenen. Juridisch blijft het copyright bij Jacques liggen, maar je mag de NFT wel doorverkopen. Handelen in virtuele kunst kan een interessante investering zijn; als de waarde van een werk toeneemt, kun je het weer met winst verkopen. Een ander pluspunt: of je nu in Schiedam of in San Francisco bent, je hebt het kunstwerk altijd bij je. En ben je een verzamelaar van Jacques’ werken, dan hoef je niet ruim behuisd te zijn. NFT’s nemen natuurlijk geen fysieke ruimte in. Maar ook: hoe spannend is het om onderdeel te zijn van een nieuw stukje internetgeschiedenis? Die ontwikkeling wil je toch niet missen?

Andere toepassingen

NFT’s kunnen ook voor andere doeleinden dan kunst gebruikt worden. Denk aan luxeartikelen zoals een Rolex. Met een NFT als certificaat van echtheid kun je als consument heel makkelijk controleren of de Rolex afkomstig is van een officiële Rolex-dealer. Ook kun je er het serienummer mee controleren en aantonen dat jij de nieuwe eigenaar bent van het horloge. Voor de producent van het horloge biedt een NFT mogelijkheden om plagiaat en replica’s tegen te gaan. Wil je meer weten over de toepassingen van NFT’s? Franklin Rodriques van Fedmedia, die ook de NFT’s van de kunstwerken van Jacques heeft gemaakt, kan je er meer over vertellen (www.fedmedia.nl).

Virtuele expositie

Jacques Tange werkt momenteel aan een virtuele expositie van eigen werken. Koop je een NFT, dan krijg je jouw NFT fysiek mee in een digitaal schilderij. Het leuke is dat de originele, fysieke werken waarop de NFT’s zijn gebaseerd, ook nog te koop zijn. Hou onze website en socials in de gaten voor meer nieuws!